Ondernemersverhalen

Bijna 50 jaar in de antiek, maar aan stoppen denkt Jaap niet

Hij is net 82 geweest maar aan stoppen met werken moet Jaap Brunekreef voorlopig niet denken. Samen met zijn vrouw Alie handelt hij al bijna vijf decennia lang in kunst en antiek en runt bovendien een lijstenmakerij.


De winkel in een grote loods aan de Veluweweg is vanaf de weg amper zichtbaar, maar wie binnenkomt heeft zeker een uur nodig om het grote aanbod kunst, antiek en curiosa te bewonderen. Prachtig servies, schilderijen, zilveren bestek, sieraden, boeken, lampen, klokken en kleine meubels: liefhebbers van unieke items kunnen hun hart ophalen.

Oog voor oude dingenZo’n 45 jaar geleden begon zijn inmiddels flink uit de hand gelopen hobby in een klein gebouwtje op het terrein, vertelt Jaap. Oog voor oude dingen had hij altijd al, en een oom van Alie gaf het zetje om er een handel in te beginnen. Eerst alleen in antiek en tweedehands goederen. Later steeds meer schilderijen. “En omdat de lijsten daarvan regelmatig gerestaureerd moesten worden, gingen we dat er ook bij doen. Zo is de lijstenmakerij ontstaan en deze is later verder gegroeid tot een collectie van ruim 1.700 soorten lijsten, van klassiek tot modern.”

Door de jaren heen leerde hij de fijne kneepjes van het taxatievak. En ze hebben er nog steeds ontzettend veel plezier in, vertelt Jaap. “We gaan er niet meer zoals vroeger op uit om spullen in te kopen. Soms kochten we hele inboedels op, of we gingen naar Oostenrijk en lieten een vrachtwagen vol antiek en andere items naar Nederland komen. Die tijden zijn voorbij. Mensen komen nu gewoon naar ons toe als ze antiek voor de verkoop hebben. Inmiddels hebben we een behoorlijke klantenkring opgebouwd, niet alleen in de buurt maar eigenlijk door heel Nederland. En campinggasten komen hier ook, veel van hen komen elkaar jaar terug en zijn zelfs goede kennissen geworden.”

OVK-lid

Als winkelier is Jaap lid van de OVK. Als geboren en getogen Kootwijkerbroeker voelt hij zich helemaal thuis en vertrouwd bij de bedrijvigheid die onlosmakelijk verbonden is met de dorpsaard van de Kootwijkerbroeker.

OVK